Macam Berok daa....



Isu ini mula bangkit apabila aku menonton crita MR.Brain… Tajuk pn mr.brain, mst berkaitan dngn otak kn… dan pa kaitan otak ngn pisang.. haaaa… cm gini melalui crita tersebut, hero dlm crt ini suka mkn banana. Reason dia pisang da byk gula yg akn mmbntu process neurotransmission. (beruk dan seangkatan dngnya pndai la kn fav. Food mereka banana).Hero 2 seorng neuroscientists…

Aku pun cari la kepastian statement ni kt ternet… dpt la benefit banana untuk kesihatan.. da dlm 13 kelebihan mkn banana:

1. Kepada golongan yg bad mood….. kt dlm pisang da bhn tryptophan (aminoacid) yg ditukar kpd serotonin dimna bhn ini akan mmbuat kn kita good mood.

2. Anemia… kpd sesiapa yg krng drh merah.. mkn la pisang byk2 sbb pisang da byk iron.

3. Menyihat kn tulang temulang anda… banana kaya dngn fructooligosaccharide. Bnda ni akan mmbuat kita sng hendak mmbuang bhn kumbahan.. dan jgk mnybab kn meningkt kn kadar keresapan kalcium..

4. Kesihatn buah pinggang anda terjamin… dngn da nya antioxidant phenolic tp dng pengambilan 3 kali sehari.

5. Merendahkan tekanan darah.. dlm pisang mmpnyai potassium yg tggi dan sodium yg rendh.. dng ratio ni dpt mngelakkn tekanan darah melambng tggi..

6. Heartburn(hati terbakar).. mkn la pisang kerana mmpnyai antacid.. ni pnykt bkn hati terbakaq sbb awek kena kebas.. klw awek lu kn kebas bek hg p solat.. tenang ja hati..

7. Morning sickness(kesakitan pagi)… nth la.. aku x pnh dngq sakit ni… nk elak dari terjdnya sakit ni mkn pisang sebelom mkn tghari.. kesakitan pagi ni pnykt kekurngan kndngan gula dlm darah kot..

8. Pisang ini jugak akn mmbantu seseorng perokok 2.. give up untuk merokok.. sbb nya pisang mngandungi vitamin B6 dan B12 dan juga potassium dan magnesium.. pa kaitan vitamin ng rokok aku x taw la.. mgkn dlm rokok da vitamin 2.. sbb 2 orng x merokok klw mkn pisang.. (backup baik pnya…)

9. Boleh mghilangkn pnykt ulcers.. sbb nya banana da protease inhibitors yg akn mmbunuh bacteria jahat yg mnybbkn ulcers.. nk details cari sndr.

10. Meng’improve’kn fungsi nerves.. fungsi nerves ni akn baik pabila da vitamin B yg byk… Oleh sebb itu, pisang adalah mknn yg plng byk vitamin B. Jd mkn la pisang supaya hampa waras.

11. Klw nk ilangkn rasa gatal apabila digigt nyamuk.. gunakn kulit pisang 2… "tonyoh2" kt kwasan gatal 2.. insya-Allah x gatal.. baik tok kulit plak 2.. klw nk bg muka 2 licin berseri.. mcm aku..

12. Bg orng yg slalu stress @ tekanan. Mkn la pisang sbb pisang da byk potassium yg akan normal kn heartbeat.. ni hmpa kn try..cari ni lagi better dari ambik dadah untuk relief stress. slalu nya klw org stress heartbeat dia x normal… sbb 2 org stress akn buat bnda yg x normal…

13. Klw mkn pisang anda akan mngelak dari terkena stroke…. Statement ni dikuar kn oleh The New England Journal of Medical..

Ptt la aku tgk berok sihat ja… xdak masalah.. cergas ja.. x patah tgn.. tp kurang pndai.. klw pndai mst dh pegi sekolah…

Kepada siapa yg terasa diri nya berok klw mkn pisang 2.. mmg bengap, bodo sombng, tolol, toyol,dan etc.. dan kau la berok yg bodo.. sebodo-bodo berok taw jg kshatan.. ni kn manusia.. lu piki la sndr..

Moral nya.. jom la mknn pisang… hahahaha… kpd saudagar2 pisang… bersiap sedia lah kerana selepas org mmbaca kelebihan pisang.. peniagaan anda akn maju..tempahan pisang akan bertmbah dan jgn lupa berterima ksh kpd saya…

12 comments:

{lumut} said...

sape nak smoking je pasneh aku ulur je pisang satandan...

hehe

akuhajar said...

Dr Shahir, saya pening2 la,pastu selalu je blur. .. kenape yer??

En.Shahir said...

to lumut:
hahaha bgus la cm 2.. save doit ooo nk bli pisang.... klw cam 2.. aku nk merokok.. nnt dpt pisang standan..

to hajau:
sbb kau sakit otak... mna la aku nk taw.. bek hg p chck kshtn... aku bkn doc. da...

iLhAm_bEcKs said...

kpale hotak awk..
sjak ble da pndai cri2 psal extramdcal info nih
wooOo
bak kate hajau..
Dr shahir!!!
MUAHAHA

alim sacred said...

uih..ya ka...
ak ingt dlm citer Mr Brain si takuya kimura sje je gunakn pisang utk knekan saintis2 lain kat ips tuh...
rupanya mmg byk zat2 tersembunyi dlm bnde warna kuning nih...
patut la sihat je beruk2 dlm zoo tuh..
haha

░♥si lampu neon♥░ said...

aku memang penggemar pisang! dan oh, jgn pgil aku beruk hahahaha

En.Shahir said...

to ilham:
Sejak aku tgk crta Mr.brain la.. jgn pggal dr shahir.. pnggl la abg.. aku kn abg hg..

To alim scared:
taw x pa.. mst hg jeles kt berok2 2 kn.. lps ni hg mkn la pisang

to si lampu neon:
Aku msih waras.. blh cam mna satu manusia mna satu berok... len klw kau 2 berbulu cm berok.. hahahaha..

Razman said...

pisang memang digemari wanita..haha

En.Shahir said...

to razman:
bab 2 aku krng pasti ar..
nnt aku buat entry baru... psl buah kegemaran...

farah said...

banyak je khasiat pisang.

wohoo.

:)

aquatiq said...

weih.... m0rning sickneSs 2....
utk wanita hamil...

p0mpuan mngand0ng aja yg ada m0rning sickness....

yg muntah2 tue.....
pning2.....

En.Shahir said...

to farah:
apa lagi.. g ar bli pisang... jd kn mknn kegemran.. asik mkn keropok ja...

to aquatiq:
tq2.. for that information... info ni berguna untk msa depan aku... thnk...